Какви професии ще се търсят в бъдеще

В свят, в който всеки ден се правят научни открития и технологичният прогрес набира скорост, много професии губят своята актуалност. Целта на новите технологии е да направят ежедневието ни по-лесно и по-добро.  Изчезването на специалностите е естествен процес, който предшества появата на нови възможности и работни позиции.

Според прогнозите на Световния икономически форум (WEF) около 75 милиона души ще загубят работата си поради иновации. Все по-голям брой предприятия са засегнати от автоматизацията и дигитализацията  на труда. Технологиите се прилагат във всички сфери на живота: в икономиката, индустрията, здравеопазването, образованието, услугите и културата.

Традициите се променят

В списъка на тези, чиито умения все още се автоматизират, са специалисти като счетоводители, нотариуси, касиери, куриери, преводачи, библиотекари, коректори, журналисти, куратори на музеи, банкови служители, оператори на кол центрове и много други. Това не означава, че техните специалности вече са влезли в списъка на „изчезналите“ професии, но конкуренцията в тези области нараства и броят на работните места неизбежно намалява всяка година.

Глобалната пандемия от Covid-19 ускори замяната на хора с роботи. Роботи  доставят храна вместо медицински персонал, роботизирани пожарникари  дезинфекцират помещения и улици, дронове доставят храна  и т.н.

Въвеждането на роботизация в тези области обаче все още е скъпа иновация, която изисква допълнителни инвестиции. Същото не може да се каже за онези области, където човешкият труд вече е заменен от автоматизацията на процесите и е извършена модернизация на индустриите.

Известно е, че вече има прецеденти за роботизирането на изкуството. Понастоящем роботизираните системи не са в състояние да заменят креативността и творческото мислене, но са способни да копират стила и техниката на известни художници. Може да се предположи, че творческите професии никога няма да изчезнат, но това не е сигурно. Ситуацията вероятно ще се промени, ако изкуственият интелект успее да преодолее теста на Тюринг.

Очевидно още днес мнозина ще трябва да преминат преквалификация и да овладеят нови умения и професии.

Европейският колеж по иновативни технологии – Пловдив (https://collegeomega.com/) предлага обучение в атрактивни специалности с придобиване на професионална квалификация.

IoT или интернет на нещата

Може би някои от вас вече са се сблъсквали с „Интернет на нещата“ в ежедневието си.

Автомобилите, кухненските уреди, пералните машини, лампите, пулсомерите (и други) са свързани чрез IoT. Обектите са свързани помежду си чрез интернет протоколи и събират данни, които идват от вградени услуги, и могат също да обменят тези данни. С течение на времето списъкът с обекти само ще се увеличава.

Почти всички области ще се възползват от използването на IoT. Например транспорт, производство, медицина, банково дело, логистика, отбрана, интелигентни домове и много други. Броят на свързаните устройства непрекъснато расте.

Можете сами да разработите устройството си на платформи Arduino и едноплатков компютър Raspberry Pi.

Роботика

Професионалната дейност в тази област се превръща в съвременна реалност. Известно е, че роботите са способни да извършват работа в екстремни условия, а екзоскелетите вече попълват загубените човешки функции. Освен това разработките увеличават човешките възможности във военното пространство. Роботите заместват ръчния труд, способни са да набират персонал, да попълват и обработват заявления и да отглеждат семена в космически станции. А футурологът Ян Пиърсън вярва, че до 2048 г. на Земята ще има 9,4 милиарда роботи, изпълняващи различни задачи.

„След 30 години роботът вероятно ще бъде на корицата на списание Time като най-добрият изпълнителен директор. Машините ще правят това, на което хората не са способни. Машините ще работят с хора и няма да станат основните врагове на човечеството“, казва Джак Ма, основател на Alibaba.

В същото време тази сфера на дейност предоставя широки възможности за заетост. Устройствата, вградената интелигентност се нуждаят от разработчици, ремонт и поддръжка. Вече, от уюта на вашия дом, можете да научите повече за основите и да направите първите стъпки в роботиката, за да определите дали имате инженерните и технически способности в тази бързо развиваща се област.

Ако сте ученици от 8-12 клас и  желаете да се забавлявате и самоусъвършенствате през лятната ваканция, запишете се за Лятното училище по информатика и роботика (http://summer-itschool.com/). Лятното училище Ви предоставя възможността да придобиете практически знания и опит в част от най-иновативните  технологии и популярни езици за програмиране напълно безплатно.

Киберсигурност или кариера в CyberSecurity 3

Днес гарантирането на поверителност и информационна сигурност е една от основните задачи за държавните агенции, организациите и бизнеса.

Киберсигурността е отговорна за защитата на данни, системи и мрежи.

Киберсигурността също е сред най-бързо развиващите се области. Мобилни телефони, Интернет на нещата, автомобили и компютри – всички тези устройства съдържат огромно количество киберданни от техните собственици. Следователно няма съмнение относно търсенето на специалисти, отговорни за киберсигурността. Навременното идентифициране и отстраняване на течове позволява на организациите да спестят големи суми пари и да гарантират поверителността на жизненоважните данни на своите клиенти.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект ще бъде в основата на повечето индустрии на бъдещето. Дори диагностичните лекари са изложени на риск. Роботизираните системи постепенно заменят човешкия труд и тази тенденция само ще се увеличава.  А невронната мрежа Facebook вече анализира, следи всички наши предпочитания и действия в рамките на социалната мрежа.

Следователно бъдещето се нуждае от разработчици на системи за изкуствен интелект. Хора, които ще разберат как работи изкуственият интелект, как да го прилагат в бизнес процесите и в крайна сметка да управляват ИИ системите.

Институтът по информатика и иновативни технологии (ИИИТ – http://iiit.bg/), който е част от „Пловдив Тех Парк“ (www.optela.com), провежда всяка година Международна конференция по Изкуствен интелект и е-лидерство, с участието на лектори от цял свят с научен интерес в областта на ИИ. През 2021 г. Конференцията ще се проведе на 21 и 22 октомври в Ивент център „Махатма Ганди“ на Пловдив Тех Парк.

Като резултат

Бързо навлизаме в нова ера на развитие, където цифровизацията се превръща в мегатренд. Работникът на бъдещето ще трябва да притежава много качества и специализирани умения – например да управлява различни видове машини, да разбира анализите на високоспециализирани системи за изкуствен интелект, да може да си взаимодейства с интерфейса на софтуерни роботи. Освен всичко това  трябва  да бъде и стратегически лидер, готов за постоянна преквалификация.

Днес специалистите в сродни професии, свързани с разработването на приложения, UX/UI дизайн и уеб дизайн са много търсени на пазара на труда. Предполага се, че търсенето на всички гореспоменати специалисти ще се увеличи през следващото десетилетие и ще надхвърли броя на хората с правилните умения.

Осигурете бъдеще на вашите деца и ги запишете в Гимназията по информатика „Академик Благовест Сендов“ – Пловдив (https://gikn.eu/).

Гимназията приема ученици завършили 7 клас, по специалностите „Приложно програмиране“ и „Електронна търговия“ със засилено изучаване на английски език.

Според Изабел Руан, автор на „Бъдеща работа“, 85% от работните места, които ще се заемат през 2030 г., все още не съществуват.

 

Материалът е подготвен от Петя ИЛАРИОНОВА

Фотоси: pixabay.com

About The Author

Leave Comment