Вижте каква RAM памет ще бъде най-полезна за вашия компютър

 

ddr2-ram-500x500

Заедно с процесора, един от ключовите компоненти при избора на компютър за Windows 10 е оперативната RAM памет. От нейния обем зависи в голяма степен дали приложенията ще вървят гладко или ще насичат често дикато работим.

1GB RAM памет е минималното системно изискване за 32-битовата версия на Windows 10, но този вариант не е за препоръчване. 1GB RAM памет ще ви е достатъчен само за основни операции като непретенциозно сърфиране в интернет, електронна поща, текстообработка и базови операции с изображения. Но дори и тези базови задачи ще бъдат мъчителни, така че избягвайте конфигурации с 1GB RAM.

С 2GB RAM, която е минималното системно изискване за 64-битовата версия на Windows 10, може да правите почти всичко на компютъра си, макар и с компромиси – гейминг, редактиране на изображения и видео, работа с пакети като Microsoft Office, работа в няколко раздела на браузъра си.

RAM

4GB – разумният минимум

Стигаме до 4GB – обем, при който ще усетите чувствителна разлика в производителността на компютъра. Имайте предвид обаче, че ако сте на 32-битов Window 10, тогава ще имате достъп само до 3,2GB от инсталираните 4GB. При 64-битовата операционна система отпада това ограничение.

Освен че приложенията ви ще работят по-бързо, можете да пуснете повече такива едновременно, което е много удобно, ако работите с пакети като Microsoft Office или Adobe Creative Cloud.

Всички, с изключение на най-евтините и базови системи под управление на Windows 10, вече се предлагат с минимум 4GB RAM.

8GB – новият стандарт

Още по-добре, разбира се, е да имате 8GB оперативна памет. За много потребители вече това е минимумът. Ако купувате или изграждате машина, предназначена за редактиране и визуализиране на видео или просто искате бърза система за всякакви други приложения, тогава 8GB RAM наистина е минимумът за комфортна работа.

Неслучайно, това е обемът RAM памет, препоръчван от Adobe за потребители, които използват приложенията в Creative Cloud, както и минималната оперативна памет, доставяна с новите Mac компютри на Apple.

12-500x500

16GB и повече – струва си за някои приложения

Повече от 8GB RAM – например 16GВ – също има смисъл, ако използвате инструменти за виртуализация като Microsoft Hyper-V или VMware Workstation и особено ако работите с няколко виртуални машини едновременно.

64-битовите версии Windows 10 Pro, Enterprise и Education поддържат до 2 терабайта (TB) RAM, докато 64-битовата Windows 10 Home е ограничена до 128GB. Имайте предвид също колко и какъв тип RAM поддържа дънната ви платка – тази информация е налична в документацията на компютъра, като, разбира се, можете да се консултирате и с доставчика на системата.

ИТ Академия

 

About The Author