Журналисти с Изкуствен Интелект!

  • 46105715_1146657555515416_6712934704263200768_oГледате ли новини? А имате ли любим водещ? Много скоро може да се окаже, че вашият любимец не е нищо друго, а чисто и просто машина с Изкуствен Интелект! И професията на телевизионните говорители е вече заплашена от изчезване. Миналата седмица китайската държавна медийна компания Xinhua и базираната в Пекин търсачка Sogou представиха двама телевизионни говорители, копия на телевизионния журналист Джанк Джао. Mашините използват Изкуствен Интелект, за да представят новините, едната на английски, а другата на китайски език. Разработчиците им са изгледали часове видеоклипове на първообраза – телвизионния говорител Джанг Джао – и в крайна сметка са успели да пресъздадат маниерите и особеностите му. Движенията на устните и израженията на лицето му са изключително реалистични, както може сами да се уверите:
    https://www.youtube.com/watch?v=GAfiATTQufk&feature=youtu.be
    “Тези машини са вече членове на новинарския екип на Xinhua”, се казва в изявление на компанията. “Те ще съобщават авторитетна, навременна и точна новинарска информация, както на китайски, така и на английски език.” Екипът, създал копията твърди, че Изкуствения Интелект може да чете текстове толкова естествено, колкото и професионален говорител. Но да не забравяме, че машините надминават хората в една ключова област – не трябва да ядат или да спят! Могат да четат новините непрекъснато – двадесет и четири часа в денонощието.

Въпрос на време е да видим и у нас телевизии, използващи изкуствено създадени телевизионни говорители. Бъдещето чука все по-настоятелно, но колко широко трябва да отворим вратата, за да взезе?…

About The Author