2021: Тенденции в интернет технологиите и уеб дизайна

ПРОДЪЛЖАВА ВЪЗХОДЪТ НА ОТВОРЕНИТЕ ПЛАТФОРМИ

WordPress е най-популярната платформа за създаване на сайтове през последните години. Тя е лесна за използване, гъвкава, с възможност за бързо извършване на промени по сайта, с много приложения и теми, което разширява значително функционалността.
Ще се запази нарастващото значение и интерес и към системи като:

Joomla и Drupal

БЕЗ КОД
Кодът няма как да изчезне и винаги ще продължи да играе ключова роля във всеки уеб проект, но при изработката и най-вече управлението на един сайт ще има все по-малко нужда от познаването на програмния код. В отворените платформи използването на множество достъпни разширения (плъгини) и “джаджи” (уиджети), улесняват значително работата.

ТЪМЕН РЕЖИМ (“DARK MODE”)
Към него вече се насочват някои от най-големите онлайн услуги в света и по всичко личи, че той ще бъде част от естетиката на все повече дизайни през настоящата година. Освен, че осигурява перфектен тъмен фон, който позволява на дизайнерските елементи да изпъкнат, черният цвят е по-щадящ очите, а не на последно място – и мониторите, което го прави по-екологичен.

УВЕЛИЧАВА СЕ РОЛЯТА НА 3D ВИЗУАЛИЗАЦИИТЕ
По-мощните процесори и по-качествените екрани на съвременните устройства позволяват по-широкото навлизане на все по-богат и функционален 3D дизайн. През 2021 г. се очаква все повече уеб дизайнери да използват висококачествени 3D визуализации за добавяне на стойност към цялостното потребителско преживяване.

ЧЕРНО-БЯЛ ДИЗАЙН
Тенденцията през 2021 г., ще бъде навлизането на по-изчистен дизайн често в черно-бялата гама. Този тип минималистичен стил привлича вниманието, прави съдържанието лесно за четене и поставя акцент върху анимациите и другите динамични елементи.

ХОРИЗОНТАЛНОТО СКРОЛИРАНЕ ОТНОВО СЕ ВРЪЩА НА МОДА
През 2021 г. се очаква хоризонталното скролиране при представянето на по-маловажна за потребителите информация отново да се завърне. Този начин на структуриране дава възможност на уеб разработчиците да представят информацията по-подредено и последователно.

КАЧЕСТВЕНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ВАЖНО
Качествените текстове, добре разказаните истории, видео и фото съдържанието ще стават все по-определящи за степента, в която един сайт ще бъде видим в търсачките. Гласовото съдържание и най-вече подкастите също се очаква да отчетат силен ръст през 2021 година. Качественото съдържание допринася за по-голямо доверие както от страна на посетителите на сайта, така и на търсещите машини.

Материалът е подготвен от Петя ИЛАРИОНОВА

About The Author

Leave Comment