Държиш ли биткойн? Ето как да защитите своята криптовалута

Криптовалута като биткойн и етер са редове код на сървър. Тъй като крипто е напълно цифрово и няма физически активи, защитата му изисква известно техническо ноу-хау. Важно е да разберете къде съхранявате вашата цифрова валута и как тя може да бъде податлива на хакове.

Ще ви преведем през различните видове крипто портфейли и няколко полезни основи на сигурността. Ето какво трябва да знаете, за да запазите своята криптовалута в безопасност.

Използването на портфейли по подразбиране на борсата е рисковано


Много новодошли купуват криптовалута от борса, като Coinbase или Kraken, и оставят притежанията си в „попечителските“ портфейли на тези сайтове. Но като всеки друг онлайн обект, борсите са уязвими за хакване – и като кръстопът за много милиарди долари транзакции всеки ден, те създават особено привлекателни цели.

Предупредителните истории на Mt.Gox, който „изгуби“ 750 000 от биткойните на своите клиенти през 2014 г.; NiceHash, която беше ограбена с 60 милиона долара през декември 2017 г.; и близък разговор в Binance през 2018 г. показват рисковете, свързани с оставянето на вашите монети в онлайн портфейла на борсата.

Много новодошли купуват криптовалута от борса, като Coinbase или Kraken, и оставят притежанията си в „попечителските“ портфейли на тези сайтове. Но като всеки друг онлайн обект, борсите са уязвими за хакване – като кръстопът за много милиарди долари транзакции всеки ден, те стават особено привлекателни цели.

Студено съхранение срещу горещи портфейли


Традиционната мъдрост гласи, че ако имате повече виртуална валута, отколкото бихте се чувствали удобно да носите със себе си, или възнамерявате да я държите като дългосрочна инвестиция, трябва да я съхранявате в „хладилно хранилище“. Това може да е компютър, който е прекъснат от интернет, или специализирано USB устройство, наречено хардуерен портфейл.

Специализирането на компютър за съхранение на вашата криптовалута или инвестиране на пари за хардуерен портфейл обаче не е опция за всеки. Добре известни устройства като Trezor и Ledger струват между $120 и $220 и по дизайн добавят сложност и няколко допълнителни стъпки към всяка транзакция. Софтуерните портфейли, обикновено са безплатни и лесно достъпни, но в крайна сметка са по-малко сигурни.

Три вида софтуерни портфейли

Основната функция на портфейла за криптовалута е да съхранява публичните и частните ключове, от които се нуждаете, за да извършите транзакция в блокчейна. Много от тях предлагат и функции като интегриран обмен на валута. Софтуерните портфейли могат грубо да се разделят на три вида: настолни, онлайн и мобилни. Тези категории се припокриват, тъй като много софтуерни портфейли могат да функционират на различни устройства. Всеки тип предлага различна комбинация от удобство и сигурност.

Портфейлите като мобилни приложения са оптимизирани за транзакции на дребно – тоест плащане за неща с биткойн или друга криптовалута. Но тъй като ключовете ви за криптиране се съхраняват на телефона ви, губите монетите си, ако загубите устройството си. Но ако съхранявате личните си ключове на сигурно място, може да успеете да възстановите портфейла си на друго устройство, в зависимост от типа мобилен крипто портфейл, който използвате. Мислехте, че е гадно да оставите телефона си в такси? Представете си колко лошо ще бъде, ако в него са заключени хиляди долари криптовалута.

Настолните портфейли са софтуер, който инсталирате на вашия компютър. Те ви дават голям контрол върху вашите активи, но ако са свързани с интернет, остават уязвими. Инфекция със злонамерен софтуер, дистанционно превземане на вашия компютър или – дори ако не сте онлайн – повреда на твърдия диск може да бъде катастрофа. Така че не забравяйте да следите личните си ключове и да ги съхранявате на сигурно място.

Онлайн портфейлите се хостват на сървър. Това ги прави удобни, защото са достъпни от всяко устройство, свързано с интернет. Недостатъкът: Вашите лични ключове обикновено са известни на собственика на уебсайта. Това е известно като попечителски портфейл, където някой друг има достъп до частните ключове и ги пази за вас. Така че се доверявате на компанията, която контролира ключовете към портфейла ви. И от техническа гледна точка няма какво да ги спре просто да ви вземат монетите.

Основи на сигурността

Независимо дали избирате хардуерен, софтуерен или хартиен портфейл за управление на вашите пароли и лични ключове, има няколко съвета, които можете да следвате, за да запазите криптото си по-сигурно. Те включват:

  • Бъдете внимателни с всяка онлайн услуга – всяко устройство, свързано с интернет, е уязвимо
  • Шифровайте портфейла си със силна парола
  • Използвайте хардуерен портфейл, който е изключен от интернет, когато е възможно
  • Редовно правете резервно копие на портфейла си и съхранявайте резервните си копия на множество места
  • Използвайте защита с множество подписи, която помага да поддържате контрол върху вашите монети, дори ако едно от вашите устройства е компрометирано
  • Генерирайте, запишете и скрийте групата от думи, които можете да използвате, за да възстановите портфейла си в случай на хардуерен срив
  • Не споделяйте лични ключове или пароли
  • Имайте предвид: ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, може да е измама

About The Author

Leave Comment