Актуализацията 20H2 за Windows 10. Какво ново?

Няма много ново и това са големи новини!

Актуализацията на Windows 10 от октомври 2020 г. (или началото на ноември), известна още като актуализация 20H2, идва скоро. Тази актуализация е фокусирана върху корекции на грешки и производителност, но има някои по-големи промени – като премахването на системния контролен панел.

Microsoft премахна  System Control Panel

В тази версия на Windows класическата страница „System” в Control Panel  е премахната. Когато се опитате да го отворите, ще бъдете отведени до страницата  About за новото приложение Settings app.

Това не е толкова голяма работа, колкото звучи. Цялата информация, намерена в екрана Settings в Control Panel, е достъпна в приложението Settings app. Има удобен бутон „Copy” за да копирате целия текст в клипборда си и дори ще намерите бутони за отваряне на разширени системни настройки като настройки на BitLocker и Device Manager  в долната част на страницата.

Това е само поредната стъпка в дългия и бавен процес на Microsoft за постепенно премахване на контролния панел. Контролният панел обаче няма да изчезне скоро – има твърде много полезни опции и Microsoft ги мигрира към новото приложение за настройки много бавно.

Новият Microsoft Edge вече е вграден

Новият Edge е достъпен за изтегляне от мрежата от 15 януари 2020 г. Но с тази версия той е официален: Новият Edge замества стария Edge в базовата версия на Windows 10.

Достъп до приложенията за Android на вашия телефон на Samsung на вашия компютър

Microsoft разширява приложението  „Your Phone” с повече функции, предназначени за „избрани устройства на Samsung“ („select Samsung devices”). Ако имате един от тези телефони, вече можете да имате достъп до приложенията за Android на телефона си директно на вашия компютър с Windows 10. Те ще работят на телефона ви, но можете да ги стартирате, видите и да взаимодействате с тях на вашия desktop  на Windows 10.

Темата на менюто „Start“ по-добре съвпада с новите икони на Windows 10

Менюто „Start“ получава „theme-aware tiles” (плочки).Сега фонът на плочките ще бъде светъл или тъмен, за да съответства на която и тема на Windows 10 да използвате – светла или тъмна.

Все пак можете да си върнете онези плочки, които съответстват на вашата тема – просто се насочете към Settings > Personalization > Color и активирайте цвета на акцента в „Start, taskbar, and action center”.

Alt + Tab Показва раздели на браузъра Edge по подразбиране

Windows 10 вече показва раздели на браузъра във вашия Alt + Tab превключвател – ако използвате Edge. Вместо просто да показвате по една миниатюра на Edge за всеки прозорец на браузъра, ще видите няколко различни раздела в превключвателя Alt + Tab. Така че, ако използвате няколко уеб страници наведнъж, можете бързо да намерите и превключвате между тях само с Alt + Tab.

Ако това не ви харесва,  може да се конфигурира. Отворете Settings > System > Multitasking и конфигурирайте Alt + Tab, за да покажете най-новите си три или пет раздела – или го изключете напълно и получете по-класическо Alt + Tab.

Подобрения на прикачените сайтове в лентата на задачите в Edge

Microsoft също подобрява работата на фиксираните сайтове в лентата на задачите (taskbar). Когато прикачите уебсайт към лентата на задачите си с помощта на Microsoft Edge, вече можете да щракнете върху иконата на лентата на задачите (или върху нея), за да видите всички раздели на браузъра за този уебсайт.

Така че, ако прикачите Gmail към лентата на задачите си в Edge и имате отворени раздели на Gmail в няколко прозореца на браузъра, можете да щракнете върху иконата на Gmail, за да ги намерите – дори ако са в други прозорци на браузъра Edge.

 

Материалът е подготвен от Петя ИЛАРИОНОВА

Източник: https://www.howtogeek.com/

Снимки: Microsoft

About The Author

Leave Comment