Apple трябва да изплати 13€ милиарда на Ирландия

Apple трябва да изплати 13€ милиарда на Ирландия

Apple трябва да възстанови до € 13 млрд (£ 11 млрд) данъци на Ирландия, както се произнесе Европейската комисия. След тригодишно разследване, тя заключи, че данъчните облекчения на фирмата в САЩ са незаконни. Комисията заяви – Ирландия позволява на компанията да плати значително по-малко в сравнение с други предприятия, в смисъл да плащат корпоративен данък от не повече от 1%.
Ирландия и Apple казаха, че те не са съгласни с решението и ще го обжалват. „Държавите-членки не могат да дават данъчни облекчения за избрани фирми. Това е незаконно съгласно правилата на ЕС за държавните помощи“, заяви комисар Margarethe Vestager.

„Разследването на Комисията стигна до заключението, че Ирландия отпуска незаконни данъчни облекчения за Apple, с което им позволяват да плащат значително по-малко данъци, отколкото други фирми в продължение на много години“, добави тя.
Стандартната ставка на ирландския корпоративен данък е 12.5%. Разследване на Комисията заключи, че Apple ефективно е платил 1% данък върху европейските си печалби през 2003 г. и около 0.005% през 2014 година.
Госпожица Vestager каза, че данъчното споразумение постигнато между Ирландия и Apple означава, че облагаемата печалба на дружеството „не съответства на икономическата реалност“.

„Дълбок и вреден ефект“

Apple заяви, че решението ще бъде вредно за работните места.
„Европейската комисия прави опит да пренапише историята на Apple в Европа, игнорира данъчните закони на Ирландия и преобръща международната данъчна система в процеса“, заяви компанията в свое изявление.

„Случаят разследван от Комисията не е за това колко данъци плаща Apple, а това за което правителството събира парите. То ще има дълбок и вреден ефект върху инвестициите и създаването на работни места в Европа.

„Apple следва закона и плаща всички дължими данъци, където и да работим. Ние ще обжалваме и сме уверени, че решението ще бъде отменено.“

Ирландското правителство поддържа подобна гледна точка.

„Аз съм дълбоко несъгласен с Комисията“, заяви министърът на финансите на Ирландия Michael Noonan, в свое изявление.

„Решението не ми оставя друг избор, освен да потърся одобрението на кабинета за обжалване. Това е необходимо, за да защитим целостта на нашата данъчна система. Трябва да предоставим данъчна сигурност за бизнеса, и да оспорим посегателството на правилата на ЕС за държавните помощи в държавата-членка, суверенна компетентност на данъчно облагане. “
Разследването на Apple и други подобни ситуации в други американски фирми са критикувани от американските власти.
Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ заяви, че има опасност Европейската комисия да се превърне в „наднационален данъчен орган“, надвишаващ данъчните правомощия на своите държави-членки. Брюксел използва различен набор от критерии за оценка на дела. Те са свързани с американски компании, предупреди финансовото министерство на САЩ, добавяйки, че потенциалните санкции са „дълбоко тревожни“.

Apple не е единствената компания, на която са осигурявани благоприятни данъчни сделки в Европейския съюз.
Миналата година комисията каза на Холандия да възстанови € 30 милиона (£ 25,6 м) от Starbucks, докато на Люксембург е наредено да си възстанови подобна сума от Fiat.

Анализ на Dominic O’Connell:

Сегашният фокус е върху размера на сметката. Има и още по-големи проблеми на дневен ред, включително един фундаментален въпрос – кой всъщност управлява света, правителствата или гигантски корпорации?

В момента е трудно да се каже. Отделните правителства изглеждат безсилни в опитите си да прилагат своите данъчни закони към мултинационални компании като Apple. Те имат системи предназначени да се справят с движението и продажбата на физически стоки. Системи, които са безполезни, когато компаниите извличат техните печалби от продажбата на услуги и експлоатацията на интелектуална собственост. В случаят на Apple, 90% от чуждестранните си печалби са правно насочени към Ирландия. Чак след това към дъщерни дружества, които нямат резиденция за данъчни цели. В същото време, страните едва ли могат да си позволят да не си сътрудничат, след като Apple пристига и казва, че има склад с пазарна стойност от $ 600 милиарда. Той може да осигури нови работни места. Това на свой ред може да привлече и допълнителни вътрешни инвестиции, които повечето политици са неспособни да откажат.

Европа е в битка срещу корпоративните гиганти на Америка. Това ще бъде кралска битка, която ще започва отново и отново.