С едно движение Google изпревари Apple

Google изпревари Apple

С едно движение Google изпревари Apple и се превърна в най-скъпата компания в света.

Вчера в САЩ излязоха финансовите резултати за четвъртото тримесечие на миналата година на Alphabet Inc., както вече се казва Google Inc.

Данните са впечатляващи. Компанията печели от реклама и харчи за иновации. Идеята на създаването на Alphabet беше да се раздели корпоративното портфолио. Tака инвеститорите ясно да видят откъде идват и накъде отиват финансовите потоци.

От едната страна седят интернет търсачката и рекламният бизнес.  Oт другата са инвестициите в услуги, придобивания на компании, развиване на технологии – от дрони, до самоуправляващи се автомобили.

Колко интелигентен беше ходът с промяната на корпоративната структура и поставянето на ясно разграничените дейности под шапката на Alphabet, се видя вчера.

Компанията отчете за последните 3 месеца на миналата година ръст на нетната печалба с 19% на годишна база, до 17,3 млрд. долара. Това значи 8,67 долара на акция, при приходи от 21,33 млрд. долара, като с лекота надскочи очакванията на пазара за печалба от 8,10 долара на акция и приходи от 20,80 млрд. долара.

Новината изстреля акциите на Alphabet с 9,4% по време на електронната следборосова търговия на Nasadq в Ню Йорк, до рекордните близо 825 долара за лот.

След това пазарът леко се успокои и поскъпването намаля до 4,28% или цена от 784,15 долара за акция.

Така Alphabet се превърна в най-скъпата компания в света, с пазарна капитализация от 539,43 млрд. долара, спрямо 534.66 млрд. долара за Apple, чиито акции вчера поевтиняха с 0,93%.

През изминалите 12 месеца Alphabet е поскъпнала с 42,69%, докато Apple е поевтиняла със 17,33%.