ИНДИЯ ПОЕМА КЪМ ЛУНАТА ПРЕЗ МАЙ

Индия отново демонстрира напредък в развитието на космическата си технология. Станциите, совалките и самоходните апарати, които тя притежава, вече са равностойни по възможности на останалите първенци в тази област и занапред заедно със САЩ, Русия и Китай тя ще води надпревара за изследване на открития Космос.

orig1

 

Полетът на индийската автоматична станция “Чандраян-2” към Луната със самоходен апарат на борда засега е планиран за месец май тази година, съобщава ТАСС.

През месец май ще стартират мисиите PSLVC-46 и PSLVC-47, последвани от “Чандраян-2“, заяви ръководителят на индийското космическо ведомство Кайласавадиву Сиван.

orig2

Първите две мисии предвиждат извеждането на спътници с помощта на ракети-носители GSLV III (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III), докато “Чандраян-2” е лунната експедиция.

По-рано беше планиран стартът й към естествения спътник на Земята да бъде осъществен този месец. Това не е първото отлагане на старта, който в първоначалния вариант беше предвиден за месец април 2018 година.

orig3

В състава на мисията ще има малък роувър, който ще е оборудван със сеизмомер. Апаратът ще може да функционира едва 2-3 седмици, но ще може да извършва химически анализ на почвата.

Мястото на кацането ще е близо до Южния полюс на Луната, където се предполага, че има големи залежи на хелий-3. Този елемент се счита от мнозина за горивото на бъдещето.

About The Author