Играчка- робот Leka предназначена за деца с аутизъм

Играчка- робот LekaLeka

Запознайте се с Leka, подвижен робот, който може да бъде програмиран да работи с деца, които имат увреждания в развитието.

Описан от неговите дизайнери като „роботизиран спътник“, шишкото Leka е с  форма на топка и има „лице“, което може да променя израженията си. Той издава звуци и променя светлината си, за да взаимодейства с потребителите чрез адаптивни игри, които подобряват познавателните и моторни умения. Гледачите и възпитателите могат да програмират играчката, така че да насочват децата с умствена изостаналост в широка гама от дейности. По този начин им помага да подобрят комуникацията си с околната среда и другите около тях.

За тези деца свързването с други хора и интерпретирането на социалните знаци, може да бъде изключително предизвикателство. Те изпитват трудности в общуването и имат повтарящи се поведения. Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че това заболяване засяга 1 на 68 деца. Причините са неизвестни, въпреки че се подозира генетична увреденост, родителска възраст и излагането на някой пестициди и фармацевтични продукти, като възможности за увеличение на риска да бъдат родени деца с аутизъм.

За да определят как интерактивната технология може да помогне на децата с увреждания в развитието, създателите на Leka работили в тясно сътрудничество с преподаватели, родители и деца.  По време на изселдванията си, те открили, че децата с аутизъм реагират изключително добре на играчката робот.

Създателите му споделиха:

„За да се види прогрес, гледачите и родителите трябва да правят едно и също в продължение на дълго време, което е непосилно за тях. Чрез надеждно извършване на същите действия отново и отново, роботизираният спътник Leka осигурява на детето чувството за безопасност.“

Leka усеща и реагира на участието на детето в игри, като идентификация на цветове, съвпадение на картинки или криеница. Умната топчица може да се контролира чрез Bluetooth или чрез приложение за Android и IOS. По време на игра, Leka доставя положителни образи и звуци. Например може да показва усмихнато лице или да се смее за да възнагради и насърчи напредъка на детето.

Роботчето има възможност за персонализиране на игрите, като позволява на грижещият се да регулира нивото на стимулация, така че тя да отговаря на индивидуалните нужди на детето. Всяка игра има настройки, които проследяват напредъка и с течение на времето нивото на трудност може да се увеличи.

Това е нов начин децата да бъдат ангажирани и съответно мотивирани от напредъка си.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1vx9OlBlpas”]