Диамантите могат да съхраняват огромно количество данни

Диамантите

Нашите настоящи носители за съхранение на данни бързо достигат своите граници. Без нови и добри решения, ние сме изправени пред финансова и технологична катастрофа.

Как можем да съхраняваме големи количества данни, по начин, който е защитен за дълго време и може да се рециклира или използва повторно?

Според ново проучване, диамантите не само могат да украсяват скъпи бижута, но и да съхраняват огромни количества данни.

В продължение на десетилетия, изкуствено отгледаните диаманти, които са с твърдостта на истинските си „братя“, са били използвани за промишлени бормашини, триони, в трайни покрития и за биомедицински импланти.

Наскоро учени са изследвали дефектите в диамантите и за тяхната потенциално употреба в квантовите компютри. В това проучване, учените казват, че тези дефекти могат да помогнат за съхранението на информация. (На същият принцип, като микроскопичните точки в CD-то.) Предишни изследвания показват, че такива машини биха могли да извършват повече изчисления за части от секундата, отколкото са атомите във Вселената.

Учените са установили, че тези дефекти обикновено провеждат електрони вместо въглеродни атоми, което дава характеристиките на отрицателен електрически заряд. Въпреки това, те биха могли да дадат на тези дефекти неутрален заряд, чрез лазери. Промяната от негативна на неутрална, променя начина по който дефектите се държат, след като абсорбират светлина.

Резултатите показват, че диамантите могат да кодират данните под формата на отрицателно и неутрално заредени дефекти. Точно чрез тях специални лазери могат да четат, пишат, изтриват и пренаписват отново, заявили учените.

След проучването си, учените споделили, че всеки бит информация, може да се съхранявана въхру място на диаманта, което е широко само няколко нанометъра, или милиардни от метъра. Това е много по-малко, отколкото всички останали съвременни подобни възможности за съхранение на данни.

About The Author