Крипто репресии: SEC и Министерството на финансите ще разследват борси

SEC разследва Coinbase, най-голямата крипто борса в САЩ, докато Министерството на финансите е започнало разследване на борсата Kraken, според доклади.

Освен с волатилността, през последното десетилетие крипто е може би най-известен с беззаконието. Мистериозни основатели на криптовалута изчезнаха, след като прибраха милиони от първоначалните предложения на монети, докато хакери и измамници намериха убежище във финансовия Див Запад, активиран от блокчейна.

Правителството на САЩ работи, за да промени това, както се вижда от две разследвания, разкрити във вторник. Coinbase, най-голямата крипто борса в САЩ по обем на търговия, е изправена пред разследване от Комисията по ценни книжа и борси, според Bloomberg. Съобщава се, че SEC твърди, че 150-те токена, които Coinbase позволява на потребителите да купуват, трябва да бъдат изброени като ценни книжа, което би поставило борсата под обсега на регулатора.

Ако криптовалутите се категоризират като ценни книжа, компаниите, които се надяват да създават или търгуват с крипто, ще трябва да се регистрират в SEC. Това също би означавало, че някои крипто измами ще бъдат престъпления. Акциите на Coinbase паднаха с 21% след доклада на Bloomberg.

След това има Kraken, крипто борса, оценена на 10 милиарда долара, за която New York Times съобщава, че се разследва от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите за предполагаеми нарушения на санкциите. Kraken е обвинен, че позволява на клиенти в Иран да купуват и продават крипто, нарушение на санкциите на САЩ, според Times. Това следва предупреждение от Министерството на финансите на САЩ миналия октомври, че цифрови активи като биткойн и етер могат да улеснят страни като Иран, Северна Корея и сега Русия да избегнат санкциите.

„Kraken има стабилни мерки за съответствие и продължава да разраства екипа си за съответствие, за да съответства на растежа на бизнеса си“, каза главният правен директор на компанията Марко Сантори в изявление. „Kraken следи отблизо спазването на законите за санкции и, като цяло, докладва на регулаторите дори потенциални проблеми.“

Главният правен директор на Coinbase, Пол Гревал, написа в Туитър: „Щастлив съм да го казвам отново и отново: ние сме уверени, че нашият строг процес на проверка – процес, който SEC вече прегледа – не позволява ценни книжа извън нашата платформа и ние гледаме очакваме да се ангажираме с SEC по въпроса.”

Може би най-важното е, че законодателите бавно, но сигурно работят върху законопроекти, според които криптовалутите попадат в по-ясни законови рамки. Двупартиен законопроект, внесен в Сената, твърди, че криптовалутата трябва да бъде регулирана като стока и като такава да попада под егидата на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). Междувременно Комисията по финансовите услуги на Камарата на представителите работи по изготвянето на законопроект, който може да постави емитентите на стабилни монети, които са обвързани с фиатна валута като щатския долар, под надзора на Федералния резерв.

About The Author

Leave Comment