Кой е по-пълноценен в работата – човекът или роботът?

Кой е по-пълноценен в работата – човекът или роботът?

ТЕ НАМИРАТ ВСЕ ПО-ЗНАЧИМИ ПРИЛОЖЕНИЯ ОКОЛО НАС
69482922_1382407535273749_6191300540933079040_n
Автоматизираното производство на прясно приготвена храна е съвсем реалистично, а и много ефективно – то може да компенсира „слабото място” на хората в ресторанта, а именно – темпото
„Роботите ще изместят хората!“ „Не, хората са незаменими, роботите не могат да ги изместят!”. Тези изначални спорове откакто настъпи ерата на новите технологии и изкуствения интелект се вихрят с пълна сила. И, естествено, всяка от тезите си има свои защитници с неуспорими за тях си аргументи. Преди известно време една пицария показа кое е вярно.
След три години работа по роботизирана хранителна система, новостартиралата фирма за бързо хранене от Сиатъл излезе от „невидимия си режим“ на работа и представи система, която прави пици.
Роботът, създаден от фирмата, е забележителен. Той е малък, съвсем компактен – побира се лесно във всяка кухня. Върху блата за пицата той сръчно подрежда ред доматен сос, ред кашкавал, ред колбас…
Тази роботизирана платформа може да прави 300 пици на час – от тези големите 30-сантиметрови. Това е доста бързо, като се има предвид, че се отделят малко над 10 секунди за една пица. Подобна скорост е полезна на места, където по време на пиковите часове, например на обяд, влизат много клиенти, съответно има голям брой поръчки.
robot-507811_1280
РОБОТИТЕ ЩЕ ОБЛЕКЧАВАТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТРУДА НИ В БЪДЕЩЕ
Естествено, машини за пица има от години, това не е голяма новост. Но този робот се различава в няколко аспекта. Първо, достатъчно малък е, за да се побере в повечето кухни на ресторантите. Второ, рецептите могат лесно да се променят, за да отговарят на капризите на местните клиенти. Трето и много важно – съставките са свежи.
Но има и друга, още по-важна подробност. Тя спасява пиците от наличието на онзи вкус, за които казваме, че „сякаш робот ги е направил”. Като за начало, приготвянето на тестото, приготвянето на сосовете и печенето – истинското изкуство за най-големите майстори на пицата – са оставени в способните, ловки ръце на хората.
Сега си го представете: влиза поръчката за пица и се нарежда на цифрова „опашка” в платформата. Мятате тестото, машината започва да прави блата веднага след като тестото бъде подадено. Роботът има система за дигитално зрение, която му позволява да прави корекции, ако блатът е леко изместен от центъра. След като добави важните съставки, пицата е готова за фурната.
Освен това роботът е свързан към интернет и изпраща данни обратно до фирмата, за да може системата да се учи от грешките си.
Роботизираните готвачи все още са обект на доста спорове и възражения, но тази роботизирана платформа не е единствена. Има и други фирми, които създават роботи за направата на пица, а някои от компаниите в този бранш автоматизират и други свои процеси като доставката на пица – те от доста време разнасят своите пратки с малки безпилотни колички.
Други фирми, които произвеждат ресторантско оборудване, също разработват роботи за автоматично правене на пица.
binary-2175285_1280
НО ЧОВЕК, В КРАЙНА СМЕТКА, НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН
Това, което горепосочената система за правене на пици показва, е съществено. От една страна, автоматизираното производство на прясно приготвена храна е съвсем реалистично, постижимо и удобно, а и много ефективно – то може да компенсира „слабото място” на хората в ресторанта, а именно – темпото.
От друга страна обаче, роботът не измества човека – тайната на добрата храна остава в ръцете на живия специалист. Роботът само облекчава рутинната работа – онази досадната, повторяемата, уморителната, отегчителната.
„Роботите могат да помогнат на съществуващите ни служители да работят по-ефективно, като им позволяват да удвоят или утроят обслужването на клиентите ни, без това да се отразява негативно на работния процес”, казва съоснователят на фирмата. „Нашите служители смятат, че това ще им помогне да се справят по-добре с работата”.

About The Author