Блокчейн – метод с множество перспективи

47685823_1923991544362888_7240854105554419712_n

Има множество сценарии за използване на блокчейн, но пълноценни продукти и услуги извън криптовалутите още не са създадени.Блокчейн ще носи милиарди на ИТ гигантите.

Работата с блокчейн ще позволи на големите технологични компании от рода на Amazon и Microsoft да спечелят допълнително по няколко милиарда долара, сочи доклад на Bank of America.

Анализът оценява на 7 милиарда долара общия обем на пазара на блокчейн технологии. Експертите обаче не посочват срока, в който може да бъде постигнат този обем на приходите, тъй като блокчейн все още няма широко комерсиално разпространение, информира technews.bg.

Amazon и Microsoft могат да свържат блокчейн със своите облачни услуги и да подобрят работата си в каналите за доставки. Според анализаторите, 2% от сървърите на Amazon ще се използват за пускане на блокчейн системи, което ще позволи на онлайн търговеца да печели по 5500 долара годишно от всеки сървър.

Microsoft, от своя страна, развива услугата „блочкейн като услуга” (BaaS), в рамките на която предлага смарт-договори и други странични приложения. Блокчейн в Azure се използва все по-често и Microsoft ще печели от това, вярват анализаторите.Блокчейн ще носи милиарди на ИТ гигантите.

Освен Amazon и Microsoft, финансова изгода от използването на блокчейн могат да извлекат компании като Oracle, IBM, Salesforce и VMware, както и играчи на пазара за недвижима собственост от рода на Redfin, Zillow и LendingTree.

Има множество сценарии за използване на блокчейн, но пълноценни продукти и услуги извън криптовалутите още не са създадени и не се използват в промишлени условия, подчертават от Bank of America.

Блокова верига или блокчейн (транслитерация от английски: Blockchain, получено от block (на български: блок) и chain (на български: верига)), е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски[1].

Всеки „блок“ съдържа информация за предходния „блок“ и е удостоверен за време. Това осигурява хронологична цялост („integrity“) на веригата назад до първия „блок“. Тази технология е замислена като гарантираща сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволява модифициране на данните. Така в нея могат да се записват транзакции между двама участници по начин, който е устойчив и подлежи на проверка.[2] Типично блоковата верига се съхранява в мрежата в разпределен вид (с физически копия върху отделни компютри) и не съществува едно единствено „главно копие“. Участниците в мрежата са равноправни (peer to peer) и спазват определен протокол за валидиране на новите „блокове“. Веднъж валидиран и записан, никой „блок“ не може да бъде променян, без да се променят всички следващи го „блокове“.

About The Author