Panasonic разработва огъваща се батерия

Panasonic
Огъваща се литиево-йонна батерия

Panasonic, развива нова огъваща се литиево-йонна батерия, която може да захранва бъдещите преносими гъвкави устройства.

Въпреки, че батерията все още е в ранен стадии на развитие, тя вече е била тествана за задържането си на заряда при огъване и други деформации. За разлика от нея, редовно използваните в смартфони и други джаджи нормални литиево-йонни батерии, намалят капацитета си и времето на работа на устройството, когато се деформират.

Новата батерия е била представена по-рано този месец на 07 октомври на годишната Комбинирана изложба на съвременните технологии в Япония.

Литиево-йонните батерии, могат да бъдат нестабилни.

Такъв беше случаят с Samsung Galaxy Note7. Той е бил измъчван от проблеми с батерията, която прегрява и понякога се взривява. Дефектните батерии дори могат да се запалят. Това става когато те са презаредени, защото литиевите йони могат да се съберат на едно място и да се отложат като метaлен литии. Ако това се случи, топлината от презареждането може да предизвика образуване на кислородни балони. (те са силно реактивни с металния литии). Ако те се комбинират, това може да доведе до експлозия.

Огъващата се батерия на Panasonic използва „новоразработено ламинирано външно тяло и вътрешна структура“. От компанията са заявили, че това прави батерията много здрава. Тя трудно може да протече или да прегрее. С този нов корпус и вътрешно окабеляване, батерията е едновременно по-безопасна и по-надеждна.

Новата батерия е дебела само 0,02 инча (0,55 милиметра). Според Panasinic,тя може да се извива до 25 градуса. Компанията е отбелязала, че капацитетът на тези батерии е все още малък. Те могат да задържат заряд между 17,5 mAh (за най-малкия размер) и 60 mAh (за най-голямата). За сравнение iPhone7 има батерия от 1960 mAh. Въпреки, че е необходимо по-нататъшно развитие, преди батерията да бъде готова за използване, изобретението може да бъде подходящо за ниско-енергийни устройства.

Въпреки, че проби от батерията са на показ по време на конференцията и че ще изпращат мостри, Panasonic заявили, че масовото производство ще изисква допълнително усъвършенстване на продукта.