Шест мита за програмирането

Мит
Мит # 1: Трябва да бъда гений, за да стана разработчик

Реалността: Хората често мислят, че програмистите са специална порода хора. Напротив, разработчиците са обикновени хора, които просто имат страст за програмиране.

Ако сте любопитни да се научите да програмирате, не се притеснявайте. Това не е толкова трудно, изглежда. В същността си, програмирането е просто форма на комуникация между две лица – в този случай, разработчик и компютър. На фундаментално ниво, задачата на разработчика е да дава указания към компютър за това как да се изгради нещо, като например уебсайт.

С две думи, програмиране е като писане на ръководства с щателни инструкции на специален език, който само компютрите и други програмисти могат да интерпретират.

Ако знаете как да общувате с други хора, можете да се научите да програмирате.

Мит # 2: Твърде късно е за мен да стана разработчик

Реалността: Истината е, че никога не е твърде късно да стане компютърен програмист. Много фирми работят със студенти на всякакви възрасти.

Започвайки кариерата си в програмирането по-късно, отколкото би ви се искало, вие ще откриете, че имате всичко необходимо, за да успеете.

Мит # 3: Имам нужда от сериозни математически умения, за да се превърна в програмист

Реалността: За да стане програмист, всичко от което се нуждаете е основна алгебра, логика, умения за решаване на проблеми и най-вече- търпение.

Това не означава, че разработчиците никога не използват математика. Ако проектът  изисква сложни математически изчисления, тогава определено ще трябва да опресните вашите математически умения.

Мит # 4: Трябва да се науча на “най-добрия” език за програмиране, за да стана програмист

Реалността: Чест въпрос, е: „Кой език е най-добрият?“ Това е добър въпрос, но е и грешен. Всичко зависи от това, какво точно трябва да се направи (програмира).

По-добър въпрос е: „Кой език за програмиране, трябва да науча първо?“ Ако искате да станете добър програмист, ще трябва да овладеете няколко езика.

Най-добрият подход е да се започне с основите. Ако искате да сте уеб разработчик, започнете с HTML и CSS, които са основополагащи езици на интернет. Ако сте по-заинтересовани от общо компютърно програмиране се насочете към езици, които имат много онлайн документация и ръководства.

Мит # 5: Работата сама ще ме намери

Уеб разработчиците са много търсени. Това не означава, че можете да седнете и да чакате оферти от феята на работа.  Докато чакате, други висшисти активно се предлагат на пазара и грабят работни места, за които може би вие сте много по-квалифицирани.

 Мит # 6: Ще ги спечеля на интервюто, без да се подготвям

Някои компании използват технически интервюта, докато други може да ви дадат предизвикателство за кодиране, което се очаква да решите за една нощ. Има много добри ресурси, които да ви помогнат да се подготвите. И накрая, но не на последно място, не забравяйте основите. Дръжте автобиографията си актуализирана с вашите умения и знания.

Трябва да знаете, че пътят за да станете програмист, не е лесен и кариерата за компютърно програмиране не е за всеки.