Човешкият мозък – една необятна вселена

robot-507811_1280

 

Напоследък темата за изкуствения интелект и технологичната заплаха, която ни грози, и в частност опасността, идваща от И.И., се прокрадва все по-често и по-неприкрито при всяка дискусия или коментар. Тези спекулации са модерни, но доколко са реалистични? И.И. е на свобода и е част от живота ни, така че колко ни остава като доминиращ вид на планетата?
Наистина ли сме близо до създаването на интелект, равен на човешкия? През юни IBM се похвали с най-бързия супер компютър в света – Summit. Чудо на техниката, което е способно на 200 квадрилиона математически операции в секунда, което било все едно всеки човек на земята (7,6 милиарда) да вземе калкулатор и да започне да смята. Тази компютърна мощ се намира в националната лаборатория в Оук Ридж, Тенеси, и заема няколко игрища за тенис. Нуждите на това чудовище от електричество – консумация от 15 мегавата – се равняват на консумацията на 7000 жилища! 

robot-2301646_1280

 

А на какво е способно това, което се намира на раменете на всяко едно от седемте милиарда човешки същества, илюстриращи процесорната мощ на претендента за най-мощен супер компютър. Човешкият мозък съдържа около 100 000 000 000 или 10^11 неврона. Всеки неврон има около 5000 синапса и сигналите се предават между тези синапси със средна честота от около 100 Hz. Всеки сигнал съдържа около 5 бита. Това прави 10^17 операции. Разбира се, това число е приблизително и при някои индивиди е силно завишено, но като цяло мозъкът на човек извършва около 1 екзафлоп операции (това са 1000 петафлопа). А 200 квадрилиона операции в секунда (това, на което е способен Summit), се равняват на 200 петафлопа.
С други думи, ако направите симулация на човешкия мозък, ще са ви необходими 5 супер компютъра, като Summit. Имайте предвид, че човешките същества сме няколко милиарда и процесът на учене при хората се базира на постиженията на предишни поколения.
Всичко казано до тук само показва сложността на създаването на И.И. Какъв софтуер ще е необходим, за да пресъздадем човешкия мозък, колко памет трябва да осигурим?
Смятаме, че сме далеч от създаването на равен на човешкия интелект, а пък за свръхинтелект – да не говорим!

About The Author