ЧОВЕК ИЛИ МАШИНА – КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА?

46511043_1150884955092676_4586594256843440128_n

Какво ни прави хора? Способността да общуваме? Умението да разсъждаваме? Или просто способността да чувстваме и изразяваме емоции? Едва ли някога ще получим отговор на този въпрос, но е добре да се замислим и да поставим границата, отвъд която машинното взема превес над човешкото.

През 2015г., двама професори, изследователи на човешкия мозък, създават устройство, което има потенциала да помогне на пациенти с мозъчни увреждания. Компанията е наречена Neuralink, а самото устройство – neural lace. Година по-късно мистеризен инвеститор поема контрола, а след това разкрива и самоличността си – Елън Мъск.
В началото на 2017г. той заявява, че ще подкрепи разработването на “компютър-мозък”, който да позволи свързването на човешкия мозък с облака и Изкуствения Интелект. “Това ще даде възможност на всеки, който иска, да получи свръхчовешко познание. Бъдеще, в което човек се слива с ИИ, изглежда е най-доброто, което може да ни се случи. Ако не можем да победим в надпреварата с ИИ, то нека да се присъединим към него” – казва Мъск.
Neural lace представлява свръхтънък слой от изкуствени неврони, които при инжектиране в човешкия мозък се свързват с него. Имплантът може да бъде свързан с компютър или други електронни устройства. Това ще позволи на хората да придобиват познания, които не са си представяли, или да управляват с мисълта си електронни устройства.

Симбиозата между човешкия интелект и Изкуствения Интелект може да се превърне в бъдещето, което ни очаква…

About The Author