Ръководителят на Google – лидерски дух в крехко тяло

Sundar_Pichai.0

 

Ако знаете кой е Сундар Пичай, то това най-вероятно е защото сте изгледали една от неговите три часови речи по време на специализираните конференциите на Google. Със своя забележим акцент, меко произношение и прегърбена стойка можем да кажем, че Пичай не е от най-харизматичните личности, които сме виждали на сцената.

Тази лъжлива представа за него не разкрива истината за човека, който ръководи една от най-влиятелните компании на планетата. Той е пряко отговорен за възхода на Google през изминалото десетилетие, от управлението на уеб-търсачката във вашия браузър до развитието на системата Android, която е бизнес за няколко милиарда долара. Пичай е методичен, хладнокръвен  и дипломатичен. За Сундар се казва, че винаги довършва задачите си.

Роден през 1972 в Тамил Наду, регион, намиращ се на върха на Индия с изглед към Шри Ланка, Пикай израства в семейство на електроинженер. Чрез професията на баща му се заражда интереса му към технологиите в двустайния апартамент, в който израства.

През 1984 г. семейството закупува първия си ротационен телефон. Тогава Пичай открива своята дарба да запаметява цифри. Нужно му е само веднъж да набере даден телефонен номер, за да го запомни. Според Bloomberg, това умение още му е полезно. Без да се замисли, той може да цитира статистика и обемна информация, когато му е нужно.

С отлични оценки си гарантира място в Индийския Технологичен институт, където завършва бакалавър по Инженерство. Неговите преподаватели го описват като добре възпитан и послушен ученик.

В последствие Пичай печели стипендия в Станфорд. Билетът до Америка струва повече от годишната заплата на баща му.

През 2004 г. той осъществява своята среща със съдбата. Интервюто му за работа в Google се състой на първи април (Денят на шегата). Първоначално решава, че някой му прави номер, но впоследствие получава работното място и така започва историята на неговия възход.

Пичай ръководи проектите за разработване на някои от най-голеймите продукти на Google, като Google Chrome, оперативната система Chrome Os, както и бе главен отговорник за осъществяването на Google Drive. В последствие бе назначен да управлява развитието на различни апликации като Gmail и Google Maps.

През 2012 г. бе пуснат официално на пазара Chromebook с операционна система Chrome OS. Макар от години преди това да се говореше за осъществяването на този проект, именно Пичай бе човекът, който осъществи пускането му на пазара.

През 2013 г. към списъка с проектите, които той ръководи, се прибави и Android.

Пичай бе обявен за изпълнителен директор на Google на десети август 2015 г. Той стъпи в позиция след преструктурирането на Google в Alphabet, новият конгломерат за семейството на Google.

През 2010 г. Пичай бе изкушен от Twitter. Компанията искаше да го назначи за вицепрезидент начело отдел продукция. Оттогава се носи слух, че Google е трябвало да дадат финансов бонус на Пичай на стойност между 10 и 50 милиона долара, за да го задържат.

Също така не е тайна, че Пичай бе един от кандидатите за изпълнителен директор на Microsoft, след като Стийв Балмър освободи позицията.

По коридорите на Силициева долина се носи дори слухът, че Пичай бил канен и от друга голяма компания за управленска позиция и че преструктурирането на Google и новото му назначение са поредния опит на Google да го задържат.

Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че бизнесът на Google на стойност 60 милиарда долара e в ръцете на един от най-уважаваните и сигурни хора в технологичния свят.

About The Author