Рециклируема велосипедна каска

каска

В много градове се предлагат общински колелета, но обикновените колоездачи все пак не носят със себе си каски. Това означава, че когато наемат колело, те не вземат никакви мерки за безопасността си.

Един иноваторски дизайн ще се направи достъпна, сгъваема, биоразградима каска, която може да се предлага и от автомат на тротоара.

EcoHelmet е проектирана от Исис Шифер.

Каската е направена изцяло от картон. Тя  е слепена под формата на пчелна пита, сгъва се като акордеон и придобива размера на банан. По този начин става достатъчно компактна за да се побере и в чанта за лаптоп. В разгънато положение, тя отговаря на размерите на нормална каска, която поглъща и разпространява удара, предпазвайки по този начин велосипедиста.

Взимаш и тръгваш

Шифер е дизайнер и сама се определя, като запален колоездач. Тя е разказала на живо пред Sience, че в течение на една година, пътувайки в чужбина е наемала велосипеди в много различни градове, като не винаги е носила каска със себе си. Карането без протекция може да бъде страшно преживяване, споделила тя.

Точно за това, Шифер решила да създаде достъпна каска, която колоездачите могат да вземат в движение, дори от същото място от което те  са наели велосипедите си.

Традиционните каски са толкова обемисти, че автомат не може да побере достатъчно, за да се справи с ежедневното търсене, обяснила Шифер. Нейното решение е да се изработи каска, която заема минимално пространство, но да осигурява същата защита като обемистият си братовчед.

За материала на каската, Шефер решава да е от картон с формата на пчелна пита, който е лек и рециклируем. Той поглъща въздействията толкова добре, че се използва за опаковки, които се хвърлят от хеликоптери в кризисни зони. Следващата стъпка била да превърне материала в нещо, което хората всъщност биха искали да сложат на главите си.

Дизайнерката споделила, че ранния дизайн на каската е приличал на ананас, но потребителската реакция я убедила да създаде една по-малко ексцентрична  визия, която би обхванала по-широка аудитория.

„Няма значение колко е функционална каската. Ако изглеждате като идиот, когато я сложите на главата си, никой няма да иска да я носи“, споделила Шефер.

EcoHelmet, ще бъде с универсален размер. Каската е предназначена да се използва няколко пъти и след това да се рециклира.