Нуждата от профилактика на компютъра и лаптопа

профилактика

На всички прави впечатление, че след известно време, компютърът започва да работи по-бавно отколкото когато е бил взет. Усеща се, че машината започва да се мъчи, да загрява и да се саморестартира. Това са сигурни признаци, че е настъпило крайно време за вече наложителна профилактика.

Какво представлява профилактиката?

  1. ХАРДУЕРНА ПРОФИЛАКТИКА

Хардуерната профилактиката на компютъра представлява неговото пълно разглобяване и старателно почистване.

Тази процедура се извършва с цел, да се намалят високите работни температури на процесора, видео картата и чипсета.

  • Свалят се и се почистват всички охладители.
  • Вентилаторите биват почистени и  напръскани със специялна смазка.
  • Сменят се термо пасти и подложки.
  • Почиства се корпуса на машината.
  • След сглобяване се правят пълни тестове.

Тези процедури помагат на вашата машина, като я правят по-тиха и много по-надеждна.

Профилактиката е изключително важна за превенцията от прегряване на компютъра, което е един от най-честите причинители на редица дефекти по хардуера и периферията (да, дори и монитора).

Като магнит за прах са абсолютно всички компоненти в компютъра, което води до неизбежно покачване на температурата в машината.

При лаптопите е особено опасно!

Тъй като лаптопа е компактна система, в която отделните части са събрани в малко пространство, то въпроса с покачването на температурата в него е много деликатен и лесно зависим от различни фактори. Охлаждането на чипсета, видеото и процесора става посредством малко като площ радиаторче, отдадената от което топлина се извежда навън посредством вентилаторче.

Специалистите препоръчват тази профилактика да се извършва на всеки шест месеца, за лаптопи и дванадесет месеца за настолни компютри, което е напълно достатъчно за да се избегнат бъдещи проблеми.  Това ви дава по-голяма сигурност при използването на вашата машина.

  1. СОФТУЕРНА ПРОФИЛАКТИКА

Софтуерната профилактика на компютъра представлява почистване на операционната система.

Състои се в дефрагментация на системния дял , почистване от вируси (ако има такива), почистване на временните файлове на системата, преглеждане на стартираните услуги (особено тези, които се стартират заедно със системата) и допълнителни настройки на операционната система, в зависимост от хардуера (какви компоненти съставят вашият компютър).

Това са много добри практики за профилактика на компютър, лаптоп и офис техника и е задължително да бъдат прилагани редовно.

За повече информация посетете нашата страница.

About The Author