Кои бяха най-активните киберзаплахи през март

full_tablet_62eff13d-932c-4d3e-962b-df0bdbccf960

 

Няколко програми за скрит добив на криптовалута са сред най-активните киберзаплахи през месец март, сочи нов доклад на компанията за информационна сигурност Check Point Software Technologies.

Най-широко разпространени заплахи за сигурността през март са програмите Cryptoloot, XMRig и JSEcoin. Всички те се използват за тайно копаене на криптовалута.

Киберпрестъпниците са атакували с всяка от програмите Cryptoloot и XMRig по 6% от компаниите в света. Агресия с XMRig е регистрирана срещу 5% от организациите в глобален мащаб.

На 8 март са прекратили работа услугите за криптомайнинг Coinhive и Authedmine. За първи път от декември 2017 г. Coinhive отстъпва първото място в класацията „Global Threat Index“ на Check Point.

Но въпреки че е работил само 8 дни през март, този криптомайнер се класира на 6-та позиция сред най-активните заплахи. В пика на своята активност Coinhive е атакувал 23% от компаниите в света.

Експертите предупреждават, че Coinhive може лесно да възобнови своята дейност, ако криптовалутата Monero започне да поскъпва. Сега от отсъствието на Coinhive могат да се възползват други криптомайнери.

Check Point изследва киберзаплахите, като използва база данни ThreatCloud с над 250 милиона адреса, които се анализират за откриване на ботове, над 11 млн. сигнатури на вредоносни програми и повече от 5,5 млн. заразени сайтове.

About The Author