Какво представлява “Добавената Реалност” ?

 

1

Добавената реалност (Augmented Reality) не е нова технология, но в последно време, благодарение на играта Pokemon GO, много хора разбраха за нея и започнаха да я използват. Потенциалът на тази технология наистина със сигурност може да се каже, че надхвърля използването ѝ само в игрите. Доказателство за това са проекти като Google Tango и Microsoft HoloLens.

 

4

От Android Authority са сметнали за необходимо да ни разкажат повече за добавената реалност.
Добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, като не се ограничава само до изображения и звук, а предлага и други сетивни подобрения.

 

5

При смартфоните добавената реалност работи с приложение, което търси маркер, обикновено черно-бял баркод. След като намери маркера, приложението наслагва върху него 3D обект. Използвайки камерата на телефона, за да следи относителното положение на устройството и маркера, потребителят е в състояние да се разхожда и разглежда предмета от всички ъгли. Това е свързано с голямо натоварване на телефона, тъй като той следи своята позиция, както и позицията на маркера, за да изглежда 3D обектът правилно. Може спокойно да се движите и този обект ще е пред вас, стига разбира се да не напускате правилната посока.

Смартфоните в момента са в състояние да се възползват само от основната функционалност на добавената реалност. По-практичните начини на употреба изискват специални устройства, като например Microsoft HoloLens.

6

Създаване на приложения за добавена реалност:
Има няколко AR които са на разположение:

– Vuforia – разработен от Qualcomm, поддържащ Android и iOS.

 

– ARLab – има 3D двигател, който може да се използва за направата на AR приложения. ARLab не е безплатен и предлага няколко различни опции за ценообразуване в зависимост от това какви функции искате да се включат в приложението ви.
– DroidAR –  с отворен код AR, който поддържа проследяване на изображението и маркерите, както и местоположението на базата на добавената реалност.

 

– Unity – пакетът е част от Android Studio и ако се знае как се използва Unity, ще може да се  направят AR приложения без да бъде нужно предварително обучение. Минава се през необходимите стъпки, за да се инсталира Unity. След което се отвори Unity, може да се създаде  нов проект. Уверяваме се, че 3D е избран и изтегляме Vuforia SDK. Трябва да се има предвид, че не е нужно да се внася SDK файл, ако се отвори примерен проект, тъй като всички необходими файлове са включени.

 

About The Author