Изкуственият интелект – бъдеще с много приложения

orig

 

Марк Зукърбърг си представя как софтуерна система, вдъхновена от образа на Джарвис в комиксите за Железния човек, управлява домакинството му като виртуален иконом. Мечтата на основателя на Facebook представлява изкуствен интелект, който бавно, но сигурно се прокрадва в нашия ежедневен живот и вече не е просто научна фантастика, пише “Франс прес”, цитирана от БГНЕС.

Изкуственият интелект си извоюва сигурно място в домовете на хората, започвайки с устройствата на Amazon, като говорителят Echo, осъществяващ връзката с личния помощник Alexa, който отговоря на често задавани въпроси, като в същото време контролира различни електрически уреди в дома ни.

2016 бе годината, в която се повиши осведомеността и на консуматорите се предостави идеята за изкуствен интелект по един по-масов, пазарен начин“, споделя анализаторът Каролина Миланези от изследователската фирма Creative Strategies.

Миланези посочва още, че може да отнеме време за този вид технологии да развият пълния си потенциал, допълвайки, че компаниите се нуждаят от силен притегателен елемент, за да докарат голям брой потребители в този сектор.

Според аналитичната компания CIRP, от Amazon са продали над 5 млн. говорители от типа на Echo от 2014 г. насам, като в момента пазарът се разгорещява заради конкуренцията на говорителя Google Home, както и на други, които по всяка вероятност се разработват в момента.

В същото време Google използва изкуствения интелект, за да направи смартфоните още по-смарт. С приложението Allo потребителите ще могат да комуникират помежду си по-бързо, тъй като услугата, включваща виртуален асистент, прави автоматични предложения за изписвани думи, без да е необходимо пишещият да ги дописва сам. Освен всички останали технологични гиганти, Apple също тихо засилва способностите на своя дигитален асистент Siri, а Facebook – своята платформа Messenger.

Изкуственият интелект е и в основата на безпилотните автомобили, около които компании като Google и Uber увеличиха усилията си през изминалата година.

В същото време от Amazon искат да приложат изкуствения интелект и в супермаркетите. В момента те провеждат тестове на система за пазаруване без каси или опашки, при която клиентът просто взима, каквото се нуждае, а сметката му се обработва автоматично.

Интелигентните машини ще присъстват на много места в нашето ежедневие. Ще виждаме роботите в домовете си и при самоуправляващи се автомобили, но също така и на гарите, в болниците и навсякъде другаде в градовете“, споделя изследователят в областта на изкуствения интелект от Станфордския университет Александре Алахи.

“Това може да включва интелигентни уреди за доставки на поръчки по интернет или роботи, помагащи на незрящи хора”, допълва той.

Този вид технологии ще помогнат да подобрим своята сигурност, здраве и продуктивност“, смята Алахи.

Например система от сензори може да наблюдава болнични пациенти по 24 часа на ден, позволявайки също така на възрастни хора да останат в дома си, без да се лишават от по-добро медицинско наблюдение.

И докато според Алахи системите с изкуствен интелект, проектирани да разпознават и интерпретират информация от снимки, „са близки до човешката дейност“, то е необходима повече работа, за да се подобри т. нар. социална интелигентност или разбирането на тънкостите от взимането на ежедневни решения.

Самоуправляваща се кола например може лесно да се движи около базата на Google в Маунтин Вю, Калифорния, но ще има повече трудности около Триумфалната арка в Париж, където поведението на останалите участници в движението е по-малко предсказуемо.

Алахи посочва, че роботиката се нуждае от разбирането за неписаните закони на социалното поведение, използвани в ежедневния ни живот, които биха могли да варират според различните култури.

Един робот, например, може да си пробие път през група от хора на гара в търсене на най-ефективния път, без да знае, че по този начин нарушава правилата на личното пространство.

Има ситуации, при които технологията все още не е способна да разбере човешкото поведение“, каза Алахи, който е част от изследователски проект, използващ робот за разбиране на поведението на пешеходци.

Подобен вид роботи може и да са технологични чудеса, но те също така повдигат някои страхове, че биха могли да излязат извън контрол – тревоги, засегнати във филми като „Терминатор“.

Доста е страшно, но ще отнеме години, докато това стане, и в момента, в който се случи, ние ще сме готови“, казва Миланези.

About The Author