Безопасни ли са очилата за виртуална реалност за деца?

виртуална реалност

Опасна ли е виртуалната реалност за децата?

Очилата за виртуална реалност вероятно ще бъдат в най-горната част на списъците с желания за наближаващите празници на много деца. Но много VR устройства идват с възрастови ограничения. Безопасна ли е технологията за младежите?

Oculus Rift и Gear VR слушалките на Samsung се препоръчват за възраст 13+, докато препоръката на Sony за своите PlayStation VR е за 12 години и нагоре. HTC Vive не е предназначен за деца, според компанията. HTC заяви, че на малки деца не трябва да бъде позволено да използват очилата изобщо. Google от своя страна заяви за своите Cardboard очила, че те трябва да се използва от деца само под надзора на възрастен.

Компаниите са предоставили много малко обяснения за тези възрастови препоръки. Така че какво казва науката? Според Мариентина Готсис, директор на Creative Media & Behavioral в здравния център на Университета в Южна Калифорния- не много.

“Ние не разполагаме с достатъчно данни за безопасността на текущата VR технология за деца.”

Развитието на мозъка

През 2014, при проучване върху плъхове, изследователи от Университета на Калифорния са установили, че невроните в мозъчният регион, свързани с пространственото учение се държат по съвсем различен начин във виртуална среда, в сравнение с реална такава. Повече от половината неврони се изключват, докато са във виртуална среда. Какво означава това за хората все още не е ясно, но учените са заявили необходимостта от повече изследвания на дългосрочните ефекти от VR.

Мариентина Готсис, каза, че използването на очилата може да има още по-голямо отражение върху развиващите се мозъци на децата. Нейният изследователски център използва технологии за развлечения, включително VR. По този начин те провеждат изследвания върху психическото и поведенческо здраве на децата. Тя е работила по VR приложения за деца, но само в силно контролирана среда.

„Мозъкът е много пластичен в млада възраст. Продължителното излагане на въздействието с неправилно поставено устройство, би могло да нанесе щети.“ каза тя. „Децата също така, не могат да съобщят за умора в очите. При тях липсват рефлекси за премахване на устройството, ако те не го намират за удобно.“

VR и визия

За постигане на илюзията за дълбочина, съвременните VR очила представят на всяко око леко различаващ се образ на плосък екран. Това означава, че, без значение колко далеч се появява един обект, очите остават фокусирани върху фиксирана точка.

„Някои учени смятат, че това е причината много хора да изпитват симптоми на гадене.“  Каза Питър Хоуарт- оптометрист и старши преподавател по визуална ергономичност в университет Лоубъроу в Обединеното кралство.

Липса на изследвания

По очевидни етични причини, е много трудно да се правят изследвания с помощта на децата като субекти. Децата в млада възраст, имат затруднения да разграничават реалността от измислица или фантазия.

„Макар и VR да притежава голям потенциал, включително за образователни и терапевтични приложения, производителите трябва да обединят усилията си с учените и да проучат дългосрочните последици от технологията. До тогава се препоръчва повишено внимание от страна на родителите и да знаят, че експериментите все още не са приключили и давайки VR очила на детето си, вие експериментирате с него!“  – каза доктор Майкъл Мадари от Университета Майнц в Германия.